nMAC | ACCA_Buenos Aires New Contemporary Art Museum - International Ideas Competition (2012)

Size:

8,500 m²

91,493  ft²

Design:

2012

Program:

Contemporary Art Galleries, Temporary Gallery, Restaurant, Auditorium, Photography Gallery, Entrance Hall, Gift Shop, Loading Dock, Restrooms, Offices

The project was an open, international ideas competition

 

 

Images:

VIEW FROM ABOVE:
VIEW FROM ABOVE:

The building site is ideally located where the Avenida de Mayo axis (East to West) and along the Milla Museos (North to South) intersect. The puente de la Mujer bridge by Santiago Calatrava is to the left of this image with the Fragata Sarmiento (historic ship museum) to the right.

MAIN ENTRANCE:
MAIN ENTRANCE:

Entrance to the museum is through a series of liminal spaces which set up an ambiguous condition of arrival. There are three separate entries into the Urban Gallery or the New Museum of Arts and Culture (nMAC – Nuevo Museo de Artes y cultura). These entrances locate major cultural icons within the city. The main entrance to the building is through the opening at the puente de la Mujer bridge, which leads into a vast space, eroded by the cultural flows within the city.

VIEW INSIDE A GALLERY:
VIEW INSIDE A GALLERY:

The gallery spaces are formed between the interior requirements of the gallery program while always contested by the exterior space of the city. The relationship is one of balance and symbiosis where both gain advantage from the others presence. They are linked in a dance as two partners moving as one, but expressing separate identities.

INTERIOR CIRCULATION:
INTERIOR CIRCULATION:

The circulation inside the new Museum of Contemporary Art (nMAC - Nuevo Museo de Arte Contemporáneo) passes through an exterior court volume that can be understood as both curated interior gallery and exterior space of cultural production; blurring the line between the two and producing new programmatic synergies. The formal, organizational systems express the distinction while finding new hybrid conditions of form, program and experience.

Site Context:
Site Context:

Image supplied via the ACCA competition and shows the beauty of the local context. The site is to the right, just beyond the Calatrava bridge and is ideally located between the city center to the right and the Reserva Ecologica to the left.

Drawings:

Models:

Study Model
Study Model
Study Model
Study Model

Sketches:

ACCA-SKETCHES-SHEET_02_DETAIL03
ACCA-SKETCHES-SHEET_02_DETAIL03
Initial Concept Sketch:
Initial Concept Sketch:

This sketch followed an initial digital sketch model where the idea of separate volumes led to interesting programming options. The separation allows for entry, exterior gallery spaces, public performance spaces, and non-traditional programming opportunities.

Programming Sketch:
Programming Sketch:

This section shows the potential of the exterior Urban Gallery to become formally active by allowing controlled access to upper level spaces. The shaded galleries could be locked after hours and would allow for other revenue opportunities, allowing the museum flexible and sustainable funding strategies.

Roof Plan / Section Sketch:
Roof Plan / Section Sketch:

Longitudinal section looking at the relationship between the vertical, tubular elements which organize exterior courtyard spaces and the relationship in plan to the skylight pattern.

Detail Sketch:
Detail Sketch:

Sketch testing the formal resolution of the exterior courtyard spaces with the overall building form. Conceptually the form could encourage airflow as a possible means of passively cooling the exterior spaces.

+SUM: (Behind the Scenes)

Process Render:
Process Render:

+SUM is a way to show residue of the design process over the course of the project, or to show how the designs continued beyond the final solution. The image shows a render during project development looking at the eroded surface of the exterior and its relationship to the exterior courtyard spaces (orange) and skylight apertures.

Process Render:
Process Render:

The image shows a render during project development looking at the eroded surface of the exterior, the building envelope, and some of the exterior courtyard spaces (orange). The courtyard space in the forground is where the "Interior Circulation" rendering is located. (see "Images" link above)

Screen Capture:
Screen Capture:

The image shows a render during project development looking at the eroded surface of the exterior (both roof and Urban Gallery) and its relationship to the exterior courtyard spaces (orange) and skylight apertures.

Screen Capture:
Screen Capture:

This image shows the topographic geometry of the eroded exterior space, which were defined by two multi curving surfaces negotiating program, circulation, lighting and view in order to achieve the final form. These elements (shown in teal) were the positive forms that left behind the voided / eroded surfaces. They may appear uncontrolled at first glance, but were developed through an iterative process to achieve a high degree of local, technical specificity.

Combinations:
Combinations:

One of a series of post competition experiments where the digital model was used to find new forms of expression via 2d graphic compositions. The compositions allude to larger organizational and formal rules that both represent and extend the operational strategies of the project and reopen the project to new conceptual territories.