143811 (2010)

Size:

102 m²

1,100  ft²

Design:

2010

Program:

Redefine an existing apartment to provide open, but visually separated spaces. Increase the value of the property for the owner to increase rental value.

This project began with an opportunity for the tenant and apartment the building owner to renovate an apartment when it became vacant. The larger, two-bedroom apartment was renovated first, then the smaller apartment was vacated when the tenants moved to the two-bedroom and it to was renovated. After this, each successive apartment that was available was now renovated to match, providing new tenants with a great space ten blocks from Santa Monica beach and the landlord with an increased value that could bring in market rates.

 

Apartment 11 is a 1,100 sqft apartment renovation exploring minimal waste fabrication and conceptually uses built-in furniture as architecture. This new insertion simultaneously divides the existing spaces to provide clear programmatic separation while allowing for light and air to move freely across these new boundary conditions.

 

 

Images:

143811 (2010)
143811 (2010)

Before and After: Living Room

press to zoom
143811 (2010)
143811 (2010)

View toward the new kitchen

press to zoom
143811 (2010)
143811 (2010)

View of the kitchen and new refrigerator closet with built in cabinets above

press to zoom
143811 (2010)
143811 (2010)

Kitchen pantry cabinet proving maximum storage within a compact space

press to zoom
143811 (2010)
143811 (2010)

View of completed construction from Kitchen

press to zoom

+SUM: (Behind the Scenes)

143811 (2010)
143811 (2010)

080316-090417_View toward new cabinets and sink

press to zoom
143811 (2010)
143811 (2010)

080316-View above bath looking toward back mirror (not constructed)

press to zoom
143811 (2010)
143811 (2010)

090417-View above bath looking toward new cabinets and sink

press to zoom
143811 (2010)
143811 (2010)

090806-Living room view, cabinets extended to ceiling

press to zoom
143811 (2010)
143811 (2010)

090806-View from workroom entry toward window with ocean view

press to zoom